Удосконалення елементів біологізації технології вирощування аспарагусу за краплинного зрошення на Півдні України

  • Н. П. Косенко Інститут зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України https://orcid.org/0000-0002-0877-6116
  • К. О. Бондаренко Інститут зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України https://orcid.org/0000-0003-4690-6361
Ключові слова: аспарагус, гібрид, біодобриво, мульчування, краплинне зрошення, продуктивність, якість пагонів

Анотація

Аспарагус, холодок лікарський або спаржа (Aspáragus officinalis L.) входить до 20-ти найбільш
розповсюджених овочевих рослин. Для надходження до споживання ранньої екологічно безпечної
овочевої продукції та розширення асортименту овочів є актуальним розроблення основних прийомів
його вирощування. Метою наших досліджень було удосконалити основні елементи біологізації
технології вирощування аспарагусу за краплинного зрошення в умовах Півдня України. Методи
досліджень: польовий, лабораторний, вимірювально-розрахунковий, порівняльний, математично-
статистичний та системний аналіз. На формування продуктивності рослин найбільший вплив
мають морфологічні особливості та адаптивний потенціал гібридів аспарагусу, що досліджувалися.
У перший рік вирощування товарні пагони не зрізали, з огляду на те, що необхідно було дати
рослинами сформувати сильну кореневу систему та вегетативну масу для забезпечення високої
продуктивності у наступні роки. На другий рік вирощування врожайність молодих пагонів гібриду
Gijnlim становила 0,88 т/га, Baklim – 0,92 т/га. На третій рік вирощування (четвертий рік
культури) врожайність гібриду Baklim була на 28,7 % більшою порівняно з Gijnlim (1,22 т/га). У
середньому за роки досліджень гібрид Baklim перевищував гібрид Gijnlim на 18,1 %. Продуктивність
рослин також різнилася залежно від віку плантації. На третій рік вирощування врожайність
досліджуваних гібридів була на 47,8 % більшою, ніж у попередній рік. Двократне внесення рідкої
форми органічного добрива Біопроферм через систему краплинного зрошення сприяє підвищенню
продуктивності рослин на 15,6 % та покращенню якості товарних пагонів аспарагусу. Встановлено,
що найбільшу кількість сухої речовини відзначено у пагонах гібриду Baklim, за вмістом загального
цукру та аскорбінової кислоти виділився гібрид Gijnlim. Внесення сучасного біодобрива Біопроферм і
мульчування рослин чорною поліетиленовою плівкою навесні дозволило розпочати збір урожаю на
тиждень раніше, суттєво збільшити врожайність пагонів та покращити якість продукції
аспарагусу.

Опубліковано
2022-09-30
Як цитувати
Косенко, Н. П., & Бондаренко, К. О. (2022). Удосконалення елементів біологізації технології вирощування аспарагусу за краплинного зрошення на Півдні України. Scientific Progress & Innovations, (3), 59-65. https://doi.org/10.31210/visnyk2022.03.07
Розділ
СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО. РОСЛИННИЦТВО