Оцінка материнських якостей корів створюваної симентальської м’ясної породи різних ліній

  • Л. О. Дедова
Ключові слова: материнські якості, відтворювальна здатність, лінія, порода, молочність

Анотація

Наведено результати вивчення материнських якостей корів створюваної симентальської м’ясної породи різних ліній. Встановлено, що корови ліній Абрікота, Метца, Ахілеса характеризувалися кращими материнськими якостями, відтворювальною здатністю, що визначає їх перспективність при формуванні маточних стад. Лінійні корови створюваної симентальської м’ясної породи характеризуються відносно високою молочністю (первістки 1274–1370 кг, другого отелення 1345–1535 кг, третього та старші 1489–1620 кг), яка забезпечує нормальний ріст і розвиток молодняку. Між тваринами різних ліній істотної різниці за молочністю не виявлено, однак корови ліній Метца, Ахілеса та Абрікота відрізнялися більш високою молочністю, що визначає їх кількість у процесі формування маточного поголів’я симентальської м’ясної породи.

The results of the study of maternal qualities of cows of created Simmental beef breed of different lines are given in the article. It has been found that cows of Abrikota, Metz, Ahilesa lines are characterized by the best mothering qualities, reproductive ability. That determines their prospects in the formation of maternal herd. Linear cows of created Simmental beef breeds are characterized by relatively high milk production (1274–1370 kg firstborn, second calving 1345–1535 kg, third and older 1489–1620 kg), which ensures normal growth and development of young animals. Significant differences for milk production between animals of different lines were not found, however cow lines Metz, Ahilesa and Abrikota differed from others with higher milk production. That determines their number in the formation of maternal herd of Simmental beef breed.

Опубліковано
2013-03-28
Як цитувати
Дедова, Л. О. (2013). Оцінка материнських якостей корів створюваної симентальської м’ясної породи різних ліній. Scientific Progress & Innovations, (1), 89-90. https://doi.org/10.31210/visnyk2013.01.21
Розділ
СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО. ТВАРИННИЦТВО