Вплив системи формування кущів на склад монотерпенів винограду

  • О. Б. Ткаченко Одеська національна академія харчових технологій
  • О. І. Пашковський Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова»
  • О. О. Кована Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова»
  • Є. М. Юрченко Товариство з обмеженою відповідальністю «Київська незалежна судово-експертна установа»
Ключові слова: система формування, Ароматний, Загрей, монотерпени, температура грона, вільна фракція, зв’язана фракція

Анотація

Мета статті - дослідити залежність накопичення монотерпенів у ягодах винограду сортів Ароматний та Загрей від вибору системи формування кущів.

Методика дослідження. Схема експерименту включала 4 системи штамбових кордонних формувань, що відрізнялися за висотою штамба (40, 80, 120, 160 см) та способом ведення однорічного приросту (вертикальне чи вільне). Температуру грон у період дозрівання винограду вимірювали за допомогою безконтактного пірометра. Концентрацію монотерпенів у винограді визначали методами парової дистиляції та газової хроматографії.

Результати дослідження. При вивченні температурного режиму грон у період дозрівання винограду встановлено, що найвищим значенням показника протягом дня характеризувалися грона низькоштамбових, а найнижчим - високоштамбових кущів.

Визначено доцільність високоштамбових формувань кущів сорту Ароматний для реалізації ароматичного потенціалу винограду. Застосування такого агротехнічного прийому дозволило отримати сировину з найвищою концентрацією вільної та зв’язаної фракції монотерпенів. Як основний компонент в обох фракціях було ідентифіковано ліналоол.  Так само для сорту Загрей при формуванні кущів на низьких штамбах зафіксовано найвище накопичення зв’язаної фракції монотерпенів. У розрізі окремих компонентів у такій фракції превалювали гераніол, ліналоол та бета-цитронелол.

Методами кореляційного та регресійного аналізу виявлено зв'язок між загальним накопиченням зв’язаної фракції монотерпенів і окремих її компонентів, ліналоолу (сорт Ароматний) та бета-цитронелолу (сорт Загрей), та температурним режимом грон у період дозрівання винограду.

Елементи наукової новизни. Вперше в Україні вивчено вплив систем формування кущів на склад монотерпенів винограду. Встановлено доцільність диференційованого в розрізі сортів вибору агротехніки для реалізації їх ароматичного потенціалу.

Практична значущість. Одержані результати можуть застосовуватися у промисловому виноградарстві при створенні нових насаджень сортів Ароматний та Загрей з метою отримання високоякісної сировини для виноробства.

The aim of the article is to study the dependence of accumulating monoterpenes in grape berries of Aromatnyi and Zagrey varieties on the choice of bush forming systems.

The methods of research. The scheme of the experiment included 4 systems of stem boundary formations that differed in height (40, 80, 120, 160 cm) and the method of keeping one-year growth (vertical or non-positioned). The temperature of bunches during grape ripening period was measured, using a contactless pyrometer. The concentration of monoterpenes in grapes was determined by means of steam distillation and gas chromatography.

The results of the study. Studying the temperature regime of bunches during grape ripening period, we established that bunches of low-stemmed bushes were characterized by the highest index value during the day, while the bunches of high-stemmed bushes – by the lowest one.

The expediency of high-stemmed bush formations of Aromatnyi variety for realizing the grape aromatic potential has been determined. The using of this viticulture practice enabled to obtain raw product with the highest concentration of free and bound fraction of monoterpenes. Linalool was identified as the main component in both fractions. Similarly, for Zagrey variety, during bush forming on low stems, the highest accumulation of the bound fraction of monoterpenes was recorded. Geraniol, linalool and beta-citronellol prevailed in separate components of this fraction.

Using the methods of correlation and regression analysis the connection between the total accumulation of monoterpenes’ bound fraction and its separate components, linalool (Aromatnyi variety) and beta-citronellol (Zagrey variety) and the temperature of bunches during the ripening period was established.

The elements of scientific novelty. For the first time in Ukraine, the impact of bush forming systems on grape monoterpenes composition has been studied. The expediency of differentiated choosing viticulture practices in the context of varieties for the realization of their aromatic potential has been established.

Practical significance. The results can be used in industrial viticulture when creating new plantations of Aromatnyi and Zagrey varieties in order to obtain high-quality raw product for winemaking.

Опубліковано
2019-03-29
Як цитувати
Ткаченко , О. Б., Пашковський, О. І., Кована , О. О., & Юрченко, Є. М. (2019). Вплив системи формування кущів на склад монотерпенів винограду. Scientific Progress & Innovations, (1), 81-93. https://doi.org/10.31210/visnyk2019.01.10
Розділ
СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО. РОСЛИННИЦТВО