Актуальні проблеми якості та безпечності харчових продуктів в контексті забезпечення продовольчої безпеки в Україні

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31210/spi2023.26.01.12

Ключові слова:

якість, безпечність, харчові продукти, токсичні елементи, радіонукліди, санітарна якість, нітрити, нітрати, важкі метали

Анотація

Якість, ступень шкідливості і небезпечності харчових продуктів обумовлюють не лише здоров’я
населення, а й генетичний фонд держави, рівень розвитку науки, промисловості. Пріоритетним завданням
сучасної науки і практики є обмеження потрапляння шкідливих речовин через харчові продукти до
організму людини і висвітлення цієї проблеми у інформативному просторі. Метою наших досліджень було
висвітлити актуальні проблеми якості і безпечності харчових продуктів в контексті забезпечення продово-
льчої безпеки в Україні за результатами аналізу публікацій науковців. Встановили, що стан екологічної
ситуації в Україні значно погіршився і масштаби забруднення довкілля важкими металами, радіонуклідами
та іншими шкідливими речовинами за останнє десятеліття збільшилися у декілька разів і за прогнозами про-
довжуватимуть зростати. Найбільш «сприятливим» до накопичення важких металів є корми сільсько-
господарських тварин і молоко. Силосно-коренеплодний тип годівлі і додавання мінерально-вітамінних пре-
міксів значно зменшує перехід Свинця і Кадмію. Вміст важких металів у молочних продуктах у 1,5 рази є
нижчим, ніж в молоці-сировині, що свідчить про вплив технологічної операції на їх перерозподіл. З
досліджених 2587 зразків риби і рибних продуктів при експортно-імпортних операціях України переви-
щення за вмістом ртуті було у 0,12 % проб. Вміст ртуті в м’язах тунця був на рівні 0,356–1,889 мг/кг, що
перевищувало МДР в 1,8 разів. Вміст ртуті у м’язах прісноводних риб був у межах 0,006–0,315 мг/кг, що
вимагає посилення моніторингу на вміст ртуті в рибі, враховуючи її згубний вплив на здоров’я населення та
її значення як індикатору забруднення екосистеми. Питома активність за вмістом 137Cs грибів і ягід лісового
походження, м’яса диких тварин та продуктів власного виробництва в Поліському регіоні в більшості випа-
дків значно перевищує ДР-2006, що формує великі дози внутрішнього опромінення і негативно впливає на
стан здоров’я населення. Проведені в 14 областях України дослідження встановили перевищення за вмістом
нітратів в 9. Найкритичніша ситуація в сільських населених пунктах Херсонської області, де перевищення
середнього вмісту нітратів становили майже 14 ГДН в господарствах з традиційним веденням та майже
7 ГДН – у населених пунктах з органічним сільським господарством. Численні наукові дослідження щодо
санітарної якості тваринницької продукції під час виробництва та обігу вимагають розроблення і організації
системи оцінки мікробіологічних ризиків.

Downloads

Опубліковано

2023-09-29

Як цитувати

Котелевич, В. А., Гуральська, С. В., & Гончаренко, В. В. (2023). Актуальні проблеми якості та безпечності харчових продуктів в контексті забезпечення продовольчої безпеки в Україні. 2Scientific Progress & Innovations, 26(1), 72–80. https://doi.org/10.31210/spi2023.26.01.12

Номер

Розділ

ВЕТЕРИНАРНА МЕДИЦИНА

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають